Teddington House

OUR WORK

VICTORIAN BUILDING OF TOWNSCAPE MERIT
GIVEN A COLOURFUL MODERN FACELIFT


Teddington House

THE OVERVIEW

This grand, three storey Victorian detached house in Teddington was the ideal family home for our clients and their two children, except for one problem: it didn’t quite feel like it was “theirs”.

They didn’t want to move but they also wanted to live in a home that fully reflected their tastes and was shaped around their lifestyles so that it felt like a natural extension of their family, while also providing all the benefits of a contemporary home.

After discussing their options with us, they decided to finally take the plunge: they put their belongings in storage, rented a house and hired us to renovate and extend their home, along with a complete interior design service.

THE CHALLENGE

As both a Building of Townscape Merit and a home within a Conservation Area, we were strictly forbidden from altering the front of the house, so all our work was focused on demolishing the existing, outdated conservatory-style extension for a larger, flat-roofed replacement.

The other challenge was melding our clients’ tastes for bright, colourful, poppy interiors with the building’s more austere existing period features, while also tastefully solving the main problem every family faces: storage.

Finally, as our clients were renting a property, we’d have to complete everything and make sure the house was 100% liveable before their lease expired and they moved back in. This was a deadline that left no room for error.

THE SOLUTION

Luckily, all that remained when our clients returned to their home was minor decoration works, letting them get straight to making the most of a home that – despite looking identical from the street – was completely transformed on the inside into an exciting contemporary home bursting with colour.

The most dramatic change is the new open plan living and kitchen space provided by the new extension, which enjoys floor-to-ceiling views of the garden through acid-etched Crittal doors, underfloor heating beneath new oak parquet floors, a bespoke Plain English kitchen and sun day-round through three roof lights.

Flanking the wall opposite the kitchen is one of the most impressive pieces of joinery we’ve ever installed. This single unit contains a bar with a neon sign, antique Dominic Schuster mirror and its own fridge; a complete, ventilated AV system; a fold-out study; book cases and display shelves; and even a cat flap which leads out the side of the house.

Joining the open plan space is a powder-blue pantry (which our client has organised immaculately), while elsewhere on the first floor is a WC with a warm gold Dominic Schuster mirror and a living room featuring original and restored period details. Pocket doors throughout the floor allow you to flow smoothly from room to room.

Up on the first floor is a utility room constructed from moth-repelling cedar wood in the same dazzling blue as the pantry, two children’s bedrooms – each with their own unique feature wallpaper – and a monochromatic family bathroom with white brick tiles lined with black grout, a Crittal shower screen and another antique Dominic Schuster mirror.

We could list details all day, but what’s most important is that, no matter where you go in the house, it is clearly our clients’ (and their cat’s) home – as perfectly suited to them as if they had built it from the ground up.

PROJECT AWARDS

Share this project: